Kontaktuppgifter

IR-kontakt

Ewelina Pettersson

Halmstad bäst igen på tillgänglighetsarbete

2018-06-14 09:00

I Humanas Tillgänglighetsbarometer 2018 som offentliggörs idag rankas Halmstad för andra året i rad som landets främsta kommun i arbetet med tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Halmstad utmärker sig på de flesta områden i kartläggningen, bland annat erbjuder kommunen sommarjobb till unga med funktionsnedsättning.

Ladda ner PDF

- Det är på kommunnivå som man på allvar har möjligheten att göra samhället tillgängligt för alla. Halmstad får för andra året i rad högst poäng av alla i undersökningen och ska känna sig stolta. Samtidigt hoppas vi att de och alla andra kommuner fortsätter arbetet, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på företaget Humana som står bakom undersökningen.

Humanas Tillgänglighetsbarometer 2018, den nionde i ordningen, bygger på en kartläggning av hur landets kommuner arbetar med tillgänglighet. 251 av landets 290 kommuner har deltagit och svarat på frågor om sitt övergripande tillgänglighetsarbete, men även hur tillgängligheten ser ut exempelvis på idrottsanläggningar eller kommunens webbsajt. 214 kommuner har svarat på tillräckligt många frågor för att rankas. Rankingen toppas av Halmstad, Borås och Skellefteå.

Enligt riksdagsbeslut skulle så kallade ”enkelt avhjälpta hinder” varit undanröjda senast år 2010, något som enligt undersökningens resultat ännu inte har skett.

- Åtta år senare är det nedslående att en stor andel av kommunerna ännu inte genomfört ens de enklaste, i stort sett kostnadsfria åtgärderna för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning, säger Jonatan Arenius.

Undersökningen visar till exempel att bara lite drygt varannan kommun driver på privata aktörer i frågan och lika få ställer tillgänglighetskrav när de ger ekonomiska bidrag till kultur- och föreningsliv.

- Även små insatser kan göra enorma skillnader för de människor som har någon form av funktionsnedsättning men även deras anhöriga. Ett led på vägen är att samarbeta med lokala intresseorganisationer, säger Jonatan Arenius.

Humanas Tillgänglighetsbarometer 2018 har tagits fram av företaget Humana med expertstöd från organisationen SPF Seniorerna. Här kan du läsa hela rapporten och ta del av enskilda kommuners svar: www.humana.se/tillganglighet

För mer information kontakta Humana:
Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig
Tel: 070-410 56 11 E-post: jonatan.arenius@humana.se


Tillgänglighetsbarometerns topp-tio 2018
Ranking 2018 Ranking 2017 Kommun Län
1 1 Halmstad Hallands län      
2 4 Borås Västra Götalands län   
3 9 Skellefteå Västerbottens län
4 164 Stockholm Stockholms län
4 89 Trelleborg Skåne län         
6 13 Växjö Kronobergs län
7 5 Kungälv Västra Götalands län
8 15 Sjöbo Skåne län         
8 8 Västerås Västmanlands län
10 25 Göteborg Västra Götalands län


Kommunerna i Hallands län 2018
Länsranking 2018 Totalranking 2018 Kommun Län
1 1 Halmstad Hallands län      
2 129 Hylte Hallands län      
3 144 Falkenberg Hallands län      
4 149 Varberg Hallands län      
rankades ej rankades ej Kungsbacka Hallands län      
rankades ej rankades ej Laholm Hallands län      

Humana är ett ledande nordiskt omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom individ- och familjeomsorg, personlig assistans, äldreomsorg och bostäder med särskild service enligt LSS. Humana har cirka 15 000 engagerade medarbetare i Sverige, Norge och Finland som utför omsorgstjänster till över 7 000 människor. Vi arbetar efter visionen ”Alla har rätt till ett bra liv”. 2017 uppgick rörelseintäkterna till 6 557 MSEK. Humana är börsnoterat på Nasdaq Stockholm sedan 2016 och har huvudkontor i Stockholm. Läs mer om Humana på humana.se eller humanagroup.se