Kontaktuppgifter

IR-kontakt

Ewelina Pettersson

Slapphänta kommuner gör att inte alla får njuta av sommarens uteserveringar!

2018-05-15 09:20

Soliga dagar och ljumma sommarkvällar firas bäst med en kopp kaffe, en god middag eller ett glas med något svalkande på en uteservering. Men tyvärr gäller detta inte för alla. Många personer i rullstol eller med exempelvis rullatorer kommer inte ens in på många uteserveringar. Grundfelet är att varannan kommun i Sverige inte ställer tillgänglighetskrav på uteserveringar. Det konstateras i Humanas Tillgänglighetsbarometer 2018.

Ladda ner PDF

Att samhället ska vara tillgängligt för alla skriver de flesta politiker under på. Men politiska uttalanden stämmer tyvärr inte alltid överens med hur man agerar i landets kommuner. Tillgänglighetsbarometern är en årlig undersökning som granskar tillgänglighetsarbetet i landets kommuner. Idag presenteras resultaten som avser tillgänglighet på uteserveringar. 157 av landets 290 kommuner har besvarat denna del av enkäten i år.

Sverige borde vara ett föredöme när det gäller tillgänglighet. Tyvärr ser vi att det återstår mycket att göra. Detta är nionde året vi genomför Tillgänglighetsbarometern och även om vi kan se små förbättringar över landet är det synd att kommunerna fortfarande är så slapphänta år 2018, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Att öka tillgängligheten på uteserveringar handlar verkligen inte om hjärnkirurgi eller raketforskning – det är vanligt sunt förnuft. Att ställa tydliga krav på caféer och restauranger från början och att följa upp att de också håller sig till det är inte dyrt på något sätt. Gör rätt från början så får fler chansen att njuta av sommarens uteserveringar, avslutar Arenius.

Humanas Tillgänglighetsbarometer har tagits fram av omsorgsföretaget Humana med expertstöd från SPF Seniorerna. Här kan du läsa denna delrapport och ta del av enskilda kommuners svar: www.humana.se/tillganglighet

För mer information kontakta Humana:
Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig
070-410 56 11 
jonatan.arenius@humana.se

Humana är ett ledande nordiskt omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom individ- och familjeomsorg, personlig assistans, äldreomsorg och bostäder med särskild service enligt LSS. Humana har cirka 15 000 engagerade medarbetare i Sverige, Norge och Finland som utför omsorgstjänster till över 7 000 människor. Vi arbetar efter visionen ”Alla har rätt till ett bra liv”. 2017 uppgick rörelseintäkterna till 6 557 MSEK. Humana är börsnoterat på Nasdaq Stockholm sedan 2016 och har huvudkontor i Stockholm. Läs mer om Humana på humana.se eller humanagroup.se