Kontaktuppgifter

IR-kontakt

Ewelina Pettersson

Var sjätte kommun i Sverige saknar tillgängliga badplatser

2018-07-10 08:55

Resultaten i Humanas Tillgänglighetsbarometer för 2018 är nedslående. Den visar bland annat att den som är rullstolsburen ofta förvägras något som borde vara självklart.

Ladda ner PDF

Tillgänglighetsbarometern är en årlig undersökning som granskar tillgänglighetsarbetet i landets kommuner. 251 av landets 290 kommuner har besvarat enkäten 2018, 214 har svarat på tillräckligt många frågor för att rankas.

I endast en av tio av landets kommuner är samtliga badplatser tillgänglighetsanpassade. De lyckliga som bor i de kommunerna har möjlighet att ta sig ut i vattnet, ofta finns det även anpassade omklädningsrum och ett anpassat utedass. Andelen kommuner där fler än hälften av badplatserna kan användas av rullstolsburna personer har ökat från 16 till 22 procent jämfört med förra året.

Det behöver inte vara särskilt dyrt att anpassa i alla fall några badplatser i varje kommun säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Humanas Tillgänglighetsbarometer har tagits fram av omsorgsföretaget Humana med expertstöd från SPF Seniorerna. Här kan du läsa rapporten och ta del av enskilda kommuners svar: www.humana.se/tillganglighet

För mer information kontakta Humana:                                                                     
Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig
070-410 56 11 jonatan.arenius@humana.se 

Humana är ett ledande nordiskt omsorgsföretag som erbjuder tjänster inom individ- och familjeomsorg, personlig assistans, äldreomsorg och bostäder med särskild service enligt LSS. Humana har cirka 15 000 engagerade medarbetare i Sverige, Norge och Finland som utför omsorgstjänster till över 7 000 människor. Vi arbetar efter visionen ”Alla har rätt till ett bra liv”. 2017 uppgick rörelseintäkterna till 6 557 MSEK. Humana är börsnoterat på Nasdaq Stockholm sedan 2016 och har huvudkontor i Stockholm. Läs mer om Humana på humana.se eller humanagroup.se